Základy chovu mravenců

Rozhodli jste se začít s chovem mravenců? Neboj o něm teprve přemýšlíte a hledáte si informace? Pak jste na správném místě!

Common Locations for Ant Nests | HowStuffWorksChov mravenců, pokud pomineme specifické exotické druhy, není vůbec náročný jak časově, tak i finančně a ani znalostmi. Prakticky stačí míst znalosti o svém chovaném druhu, vybrat vhodné fomikárium a můžete se do toho pustit 🙂 Potřebnými základy Vás provedou naše články v Infozóně.   

Pár slov o mravencích obecně. Mravenci jsou sociální hmyz s jasně danou hierarchií a dobrou organizací. Proto je chov mravenců a jejich pozorovaní tak fascinujícím koníčkem. Pozorovat mravenčí kolonii fungující jako dobře namazaný hodinový strojek je zkrátka úžasné. Každý má svou přidělenou roli. Základem každé kolonie je královna, ta řídí celou kolonii. Celý život stráví v hnízdě a tam klade vajíčka, ze kterých se líhnou noví mravenci – dělnice. Některé dělnice se starají o potravu, jiné o larvy budoucích mravenců, další třeba o královnu a tak dále. Pro chov mravenců tedy budete potřebovat královnu.

Získat královnu lze několika způsoby:

  1. Můžete si ji sami chytit v přírodě. V době rojení od června do srpna jsou mladé královny v hojném počtu venku. Více o odchytu se dočtete ve článku o odchytu.
  2. Královnu s prvními dělnicemi si můžete koupit v obchodech či e-shopech na to zaměřených. U nás v e-shopu nabízíme druhy žijící v Česku, které jsou vhodné pro začátečníky.
  3. Královnu s dělnicemi lze také získat na sociálních sítích. Stačí se přidat do některé ze skupin chovatelů mravenců a napsat poptávku, chovatelé tam nabízí přebytečné kolonie. Za nás můžeme doporučit největší českou komunitu na Discord serveru AntsCzech (link na připojení zde)  

V prvním roce od rojení je nejlepší královnu umísti do zkumavky, kde začne klást první vajíčka. Do zimy se takto vylíhne 5-20 dělnic. Jak připravit zkumavku se také dočtete v našem článku o odchytu královny.

V případě, že kolonii kupujete, můžete tento krok přeskočit. Kolonie již budou ve zkumavkách a pravděpodobně v dostatečném počtu, aby mohla být přestěhována do formikária.

Je velmi důležité vždy mravence stěhovat do formikária takové velikosti, která je přiměřená množství dělnic. V příliš velkých formikáriích budou královny kolonií s málo dělnicemi vystresované, v nepohodě, a to může vést k zastavení kladení vajíček, a i smrti celé kolonie. Proto doporučujeme naše modulární formikárium, konkrétně sadu START. Díky přepážkám jednoduše omezíte mravencům přístup pouze na dvě malé komůrky, které jsou ideální pro malou začáteční kolonii kolem 10–20 dělnic. Jak bude kolonie růst, postupně jim přepážkami otevřete víc komor a až naplní celé hnízdo, jednoduše připojíte další modul a místa je zase dostatek.

Po spojení modulů a jejich přípravě dle návodu či videa umístíte zkumavku do modulu Arény. Mravenci se sami postupně přestěhují do hnízda, kde mají klid, tmu, vlhkost a bezpečí. Uvnitř modulu hnízda jsou vytvořené chodbičky a komory, kde mravenci žijí a starají se o nové jedince. V komorách se nachází mřížky, skrz které stoupá vlhkost z vodního zásobníku pod hnízdem. Druhá generace našich modulů hnízd MK2 je vybavena červeným vrchním sklem, které tlumí světlo a simuluje tak přirození prostředí přírodního mraveniště. Díky červenému sklu také můžete mravence nerušeně pozorovat bez nutnosti je vždy zakrývat či odkrývat víkem.

Dále je třeba v hnízdě udržovat stabilní teplotu a vlhkost. Požadavky na vlhkost a teplotu se ovšem liší druh od druhu. Druhy nabízené v našem e-shopu naleznete detailně popsané zde.  

Velkou výhodou chovu mravenců je taky to, pomineme-li opravdu velké kolonie se stovkami dělnic, že toho moc nesnědí. Královně ve zkumavce stačí voda smíchaná s medem či cukrem v poměru 1:1. Stačí pouze jedna kapka na okraji zkumavky. Po přesunu do hnízda je pak vhodné v aréně mít vždy zdroj cukrové či medové vody. Také je důležité v aréně mít zdroj čisté vody na pití, bez ní by kolonie brzy zemřela. Další potrava, jako je hmyz, ovoce, zelenina atd. se liší druh od druhu a opět doporučujeme se informovat o konkrétním druhu zde.

Kromě exotických druhů, které mají velmi specifické požadavky a nejsou tudíž vhodném pro chovatele bez zkušeností, je nutné mravenčí kolonie každý rok zazimovat. V přírodě se o  to postará sám sníh. My musíme přírodu uměle simulovat. Mravenci v čase zimování sníží spotřebu potravy a na jaře po zimním odpočinku budou opět plni sil. V období od listopadu do března je vhodné kolonie umístit do chladného prostředí. Teploty opět závisí druh od druhu, ale obecně postačí chladná chodba, sklep či lednice. U lednic ale pozor, aby teplota nebyla příliš nízká. Celé formikárium přeneste na chladné místo a po dobu zimování ho tam nechte. Samozřejmě se i dál o fomikáriu starejte, doplňujte vodu do hnízda i zkumavek v aréně a tak dále.

Teď už víte to nejdůležitější o chovu mravenců a můžete se rovno upustit do chovu 😊 Pro začátek doporučujeme naši sadu START, ve které naleznete veškeré příslušenství, hnízdo a arénu. K sadě si můžete vybrat i mravenčí kolonii, informace o jednotlivých druzích najdete tady a mravence samotné v kategorii „Mravenci“ v našem e-shopu.

Přejeme Vám mnoho úspěchů, zábavy a poznání v chovu mravenců.

Za SvětMravenců.cz,

Lukáš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

🍪SvetMravencu.cz & Cookies🍪
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.